СТАНДАРТ НА ПОРОДАТА

Go down

СТАНДАРТ НА ПОРОДАТА

Писане  Admin on Пет Юни 03, 2011 12:22 pm

Всички Международни фелиноложки федерации признават персийската порода ( PER ). Тя има своя стандарт в различните федерации, който е почти идентичен.
Чистопородната персийска котка се продава с родословие, в което са описани нейните родители и прародители - четири поколения назад. По този начин може да се извършва правилна селекционна развъдна дейност и да се избегнат неприятни изненади при появата на нежелано и некачествено потомство. Селекционерите на котки признават три породни КЛАСА за КАЧЕСТВО на персийските котки - SHOW, BREED и PET.
- SHOW class - това са котки, при които носната гъба се намира на долната мислена линия на очите. Носът трябва да е къс, с голяма носна гъба и широки носни отвори, за да не затрудняват дишането на котката. Очите са раздалечени, кръгли, широко отворени, с наситен цвят. Ушите са малки, със заоблени върхове, странично и ниско поставени. Челото е високо и заоблено отгоре. Горните устни трябва да са дълги и дълбоки. Тялото, крайниците, опашката и козината напълно трябва да отговарят на стандарта на породата. Тези котки са от доказани кръвни линии и с отлични родословия, нямат никакви генетични дефекти, практически отговарят напълно на стандарта на породата. Този клас котки се използват за развъдни програми, а в изложбената си кариера могат да достигнат титли Гранд Международен Шампион и Европейски Шампион. Тяхната цена е най-висока.- BREED class - това са котки с открит поглед при който горната линия на гъбата на носа се намира малко под долната мислена линия на очите, които трябва да са кръгли и широко отворени. Тези котки са с отлично родословие и с отлични качества, но имат някакъв дребен недостатък, почти незабележим, освен за съдиите. Този клас котки е перспективен, при него се намалява възможноста от деформации на носа и челюстите. Женските се използват предимно за развъдна дейност, често от тях се раждат котенца show класа с подходящо избран партньор, а мъжките екземпляри са за домашен любимец. В тяхното родословие се поставя печат "не се допуска за развъждане". Изложбената кариера на този клас персийски котки е до "Шампион", ако се поддържат в кондиция.

- PET class - това са персийски котки с нос, чийто горен край на гъбата се намира под долната мислена линия на очите на разтояние от 5-6 мм до 1-2 см. Днес тези котки, познати като старият "класически" тип, не са типични представители на породата и не отговарят на съвременния стандарт, независимо, че са с родословия. Намалената им изложбена популярност в световен мащаб е довело до загуба на интерес към тези котки. Все още за съжаление в България, този тип персийски котки е преобладаващ с изключение на професионално занимаващите се развъдници. Също така, котки с анатомични изменения ( изкривявания ) в носа и челюстите, пречупени опашки, глухи и с нестандарно оцветяване на козината и очите са негодни за разплод, защото вероятността за предаване в поколенията им на тези недостатъци е голяма, препоръчва се кастриране. Това са котки клас домашен любимец. В тяхното родословие се поставя печат "не се допуска за развъждане". Те могат да доставят много радост и незабравими мигове на собственика си. Нерядко в котилото на два съвременни типа персийски котки се раждат котенца PET класа.
Цената на тези котенца е най-ниска.

Admin
Admin

Брой мнения : 17
Join date : 22.05.2011

Вижте профила на потребителя http://felinologybg.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите