СТАНДАРТ НА СЪВРЕМЕННАТА ПЕРСИЙСКА КОТКА

Go down

СТАНДАРТ НА СЪВРЕМЕННАТА ПЕРСИЙСКА КОТКА

Писане  Admin on Пет Юни 03, 2011 12:24 pm

ГЛАВА
Кръгла и масивна, с широк купообразен череп с изпъкнало чело. Носът е къс с голяма носна гъба с широки носни отвори, намираща се на долната мислена линия на очите. Силно овално подбрадие, в една вертикална линия с носната гъба и челото (в профил лицевата част е плоска). Горните устни са дълбоки и дълги. Челюстта е силна, широка с правилна захапка. Издаването на захапката до 2 мм не се явява сериозен недостатък. Общото впечатление, което създава този тип е на усмихнато детско личице, затова американските селекционери са го нарекли baby face.

УШИ
Малки, широки и ниско поставени, със закръглени крайчета. Отлично окосмени , губещи се в козина.

ОЧИ
Големи, кръгли, изразителни, недълбоки, широко и право поставени. Погледът е спокоен, дружелюбен. Клепачите са плътни и сухи. Над веждите има забележима разделяща ги бразда.
ЦВЯТ НА ОЧИТЕ
Ясен и интензивен цвят, еднакъв и по края на окото, съответстващ на цвета на козината. При всички персийски котки цветът на очите е оранжев до меден, с изключение на:

при кълърпойнта е син, а при чинчилата е зелен;
при белите персийки има три варианта - със сини очи, оранжеви или различен цвят (едното око е оранжево, а другото е синьо).


ШИЯ
Шията е къса и силна, ниско стояща.

ТЯЛО
Едро или средно по размер, масивно с широки гърди, компактно, със закръглен корем. Здрава, добре развита костна и мускулна система. Тънкокостност не се допуска.

КРАЙНИЦИ И ЛАПИ
Крайниците са силни, къси и дебели. Лапите са компактни, кръгли и масивни. Пръстите са прибрани с косми между тях.

ОПАШКА
Къса, права без дефекти (възли) и дебела в основата си. Силно и равномерно окосмена.

КОЗИНА
Дълга и мека, гъста и обилна, коприненоподобна, неприлепваща по тялото; чиста и разресана. Силно окосмяване на бузите, оприличаващо го на "бакенбарди" и около шията образува ефектна яка, която надолу към гърдите преминава към богато "жабо". На корема е дълга и много мека. Козината трябва да бъде чиста, искряща, стояща като леко наелектризирана. Мазната козина свидетелства за недостатъчно балансирано хранене, недостатъчна поддръжка и изложбена подготовка.

ТИП
Персийският тип е тежък и масивен.

КОНДИЦИЯ
На изложба котката трябва да бъде в отлично здравословно състояние, в изложбена кондиция, изкъпана и сресана, с абсолютно чисти очи и уши и подопашни задни части. Може да се каже, че добре гледаната персийка винаги е готова за изложба, на минимум 50% .

ДИСКВАЛИФИКАЦИЯ
В цвета - медальон или бяло петно на независимо от мястото по тялото; нарушаване цвета на гъбичките на лапите и/или гъбата на носа; възел или пречупване на опашката; което и да е видимо проявяване на слабости в задните крайници и таза; видими деформации в гърба, ребрата и гръдния кош; видими деформации в черепа (лицева асиметрия и издаване на челюста - над 2 мм); косо поставени очи. Прав и дълъг нос, липса на стоп. За кълърпойнта - ако не е със сини очи или има бели петна по тялото

Admin
Admin

Брой мнения : 17
Join date : 22.05.2011

Вижте профила на потребителя http://felinologybg.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите